Nasza restauracja

 

 

Zapraszamy do Naszej restauracji - godziny otwarcia w okresie letnim 800 - 2200. Poza sezonem (wrzesień - maj) restauracja czynna po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym.

Śniadania serwujemy od 900 do 1100, natomiast dania obiadowe w godzinach 1230 do ostatniego gościa.
Mamy ogromny zaczczyt gościć Państwa w murach Nowej Resturacji Gościńca , która usytuowana jest w dawnym ogrodzie rzeżb głównego Pensjonatu. Całkowicie nowe miejsce, całkowice nowa kuchnia. Tylko u Nas możecie posmakwać Państwo wysmienitych potraw staropolskich oraz reginalnych przygotowywanych na zamówienie klienta ( także metodą solw food). Kuchnia gościńca to nie tylko doskonale przyrządzone mięsa, orginalne dania z dziczyzny, aromatyczne i bogate zupy, ryby pieczone w piecu konwekcyjnym bez dodatku tłuszczów ale również wielki eksperyment z wykorzystaniem produków sezonowych.
Nasz kuchnia słynie też z ręcznie lepionych pierogów z różnym wnętrzem (od tradycyjnie mięsa, farszu ruskiego po bardziej wykwintne-szpinak z mozarella i czosnkiem, sandacz z białym pieprzem czy czerwona soczewica z suszonymi pomidorami).

Magiczne miejsce, wspaniali ludzie. Tu gotują artyści, nie z przepisów a z serca. Jedzenie o jakim wielu ludziom się nie śniło. Jestem zauroczona i wzruszona. Do takich miejsc się wraca i tęskni za nimi
Justyna Tokarska
W dobrym gotowaniu najważniesza jest spontaniczność, artyzm, doświadczenie oraz ogromne uczucie do tego fachu. Kuchnię trzeba kochać w innym wypadku rutyna bierze górę i potrawy pozbawione są tej pożadanej lekkosci, fantazji i orginalnego smaku
Szefowa Kuchni - Elżbieta

Od samego początku istnienie retauracji , w jej obejsciu uprawiamy nasze ogrody warzywne.W nich hodujemy wszystkie sałaty, jarmuż, bukiety ziół, cebulę itd. Kucharze a takze i goście mają na wyciągnięcie ręki te ekologiczne jarzyny. Tuż obok resturacji pielęgnujemy dwa ogrody. Wniosek bezsprzeczny-dzięki darom natury nasze dania smakują wyjątkowo.
Od kilku już lat specjalizujemy się w kuchni wegetariańskiej (przyjmujemy obozy jogi).

Nasza nowa Restauracja urządzona jest w stylu rustykalnym, do dyspozycji gości trzy przestronne sale konsumpcyjne, przyległy grill pod wiatą (konstrukcja podtrzymywana przez drewniane rzeźbione kolosy). Przestronne tarasy usytuowane od strony ogrodu i znajdujące się na nich leżaki na ktorych wypoczywać mogą goście stanowią doskonałe miejsce do głębokiego relaksu. Całość otacza jedyny takie w regionie Ogród Rzeżb.

Nasze Menu

Oto kilka Naszych szczególnie polecanych zestawień smakowych
Startery
  •   Łosoś Babci Bernackiej

    (marynowany tradycyjną metodą naszych dziadków)-podawany w asyscie sosu miodowo-musztardowego z gorczycą

  •   Fantazja śledzia

    zamawiasz jedną przystawkę a smakujesz trzy rodzaje śledzia

  •   Śledź Tęczowy

    sezonowo – z blanszowaną cukinią, świeżym jabłkiem oraz suszonymi pomidorami

  •   Pasztecik z jelenia

    faszerwoany leśną borówką - podany na ciepło z dodatkiem sosu majonezowo-jabłkowego

Zupy
  •   Kukiełka

    zupa z jadalnym kasztanem, z dodatkiem fasoli, warzyw i świeżej papryki (sezonowo)

  •   Krem z białych warzyw

    przygotowany na kaczym rosole, okraszony pieczonym kurczakiem oraz swieżym jarmużem

  •   Zupa z czerwonej soczewicy

    Specjalność zakładu ze swieżymi pomidorami oraz papryką o lekkim posmaku czosnku okraszona swieżą bazylią

  •  

Dania główne
  •   Gardnieński sandacz

    serwowanie dania uzależnione jest od dostępności produktu, podajemy bowiem tylko swieżą rybę pozyskaną od miejscowych rybaków-pieczony w piecu z dodatkiem jabłka i aromatycznych przypraw podawany z musztardą z dyni z dodatkiem imbiru

  •   Golonka Bernackiego

    specjalność zakładu- marynowana w ziołach, pieczona a potem duszona w piwie z dodatkiem swieżej mięty-podana z wiejską kapustą okraszoną boczkiem, na drewnianym korycie

  •   Kaczka pieczona

    z jabłkami, borówką oraz sliwką w winnej marynacie, z dodatkiem pieczonej cebuli

  •   Pulpety

    z siekanego mięsa jelenia, z wędzonym boczkiem, podane na kremie borowikowym

  •   Pierogi Józefa Bernackiego

    z delikatnym farszem z sandacza, okraszone wędzonką, z dodatkiem musu z aronii i pieczonego jabłka (serwowanie dania zalezne od dostępności produktu)<>

  •   Pierogi Onufrego

    cztery pięści-z dziczyzny, podane z sosem se świeżych kurek i surówką z kapusty

Okazjonalnie
  •   Tatar

    z solonego śledzia z dodatkiem musztardy jabłkowej

  •   Roladki chłopskie

    z karczku wieprzowego, faszerowane boczkiem oraz cebulką i kwaśnym ogórkiem

  •   Krem z buraka

    z pieczonym jabłkiem, z dodatkiem serów pleśniowych i swieżej borówki leśnej

  •   Beczka Sledzi

    -na palecie smaków podamy-kotlet z siekanego śledzia (z dodatkiem swieżego tymianku , pieczonego pora oraz sera), podany z pieczonymi ziemniaczkami oraz salsą pomidorowo-paprykową i surówkami.

  •